Biljna medicina

Proteklih više od stotinu godina farmacija se razvijala u pravcu kreiranja potpuno novih hemijskih formula, kao i veštačkom zamenom i izdvajanjem biljnih supstanci u cilju lakog i efektnog izbora lečenja određenih tegoba. Međutim ovaj pristup, iako je postao dominantan na tržištu, pokazao je i svoje loše strane u vidu nus efekata. Zbog toga, ali i zbog visokih cena medikamenata, na medicinsku scenu su se ponovo vratili i biljni ili herbalni lekovi. I mada na prvi pogled herbalna medicina može da deluje naivno ili neefikasno, treba da se prisetimo činjenice da su ovi tipovi lekova u upotrebi otkako smo svesni kao ljudska bića i da su daleko sigurniji po pitanju neželjenih efekata, naravno ako se primene kako treba.

Prvi takozvani hemijski lek koji je napravljen i tabletiran je bio čuveni aspirin, lek koji ima najdužu istoriju korišćenja u modernoj medicini i još uvek je u upotrebi. Za njega se zna da može da ublaži glavobolje, prehlade, temperaturna stanja, za poboljšanje cirkulacije, kao i da služi kao pomoća terapija u lečenju nekih vrsta raka. Međutim, ovaj isti lek je povezan sa poprilično čestim slučajevima krvarenja u želucu i mnogim drugim neželjenim efektima.

Ono što se manje zna o ovom leku jeste da je dobijen ekstrahovanjem određenih komponenti iz kore vrbe, ali je tokom sledećih nekoliko godina njegova formula ponešto promenjena i sada sa biljkom vrbom ima vrlo malo veze. Sve što može da uradi aspirin u vidu tablete može da učini i sveže spremljen čaj od kore vrbe u samo malo jačoj koncentraciji u odnosu na standardne čajeve, ali bez ikakvih neželjenih posledica.

Aktivna komponenta u farmaceutskom leku može da radi u jednom smeru. Ako joj je, recimo, funkcija da snizi krvni pritisak, ona će samo to i da radi, dok će pažljivo izabrana biljka raditi u smislu balansiranja, te će tako visok krvi pritisak da snizi, a nizak da povisi, što nije moguće sa standardnim „modernim“ lekovima.

Biljka koja proteklih nekoliko godina ponovo dobija na popularnosti zbog svojih izuzetnih sposobnosti lečenja mnogih tegoba, a niske cene, je kantarion. Čaj se koristi za lečenje migrena i depresivnih stanja, poremećaja srčanog ritma i čak za mršavljenje. Ulje ove biljke se dobija tako što sve sveži cvetovi potope u kvalitetnije ulje i ostave nekoliko nedelja, kada se ulje procedi i spremno je za upotrebu. Ovo ulje je najbolja zaštita kože posle sunčanja i najefikasniji lek za obnovu kože posle povreda, otvorenih rana i opekotina. Toliko dobro funkcioniše da ne sme da se koristi pre sunčanja, jer će samo ovo ulje izazvati opekotine, ali posle sunčanja je potpuno sigurno za upotrebu.

Što se tiče prehlada ili bilo kog tipa virusnih infekcija, tinktura kantariona se pokazala kao brz i jeftin lek. Potrebno je sveže cvetove kantariona staviti u što čistiju vodku i ostaviti na mračnom mestu dobro zatvoreno u toku 6 sedmica. Posle toga treba procediti tečnosti i tinktura je spremna za zimske mesece kada se koristi u dozi od pola pipete dva do tri puta na dan u toku virusne infekcije. U slučaju da ne smete da koristite alkohol ovu tinkturu možete da napravite potapanjem cvetova u glicerin. Ne smeju nikako da se koriste suvi cvetovi zato što tada takva tiktura može da izazove preteranu fotosenzitivnost, što samo pokazuje snagu ovog biljnog leka.