Doručak i ručak po kineskom sistemu otvaranja meridijana

U našim krajevima u poslednje vreme radi se velika i za sada vrlo uspešna kampanja za jedan tip takozvane „hrono ishrane“. Puno osoba, naročito žena, prosto je opčinjeno ovim stilom kao najnovijom i najidealnijom ishranom zarad gubljenja težine. No, iako ova dijeta ima puno sledbenika, valjalo bi pogledati kako hronološki sistem u telu čoveka funkcioniše po kineskim principima otvaranja i zatvaranja meridijana.

Verovatno ste do sada mogli da vidite krug meridijana, ali vam nije bilo baš najjasnije kako to vama može da pomogne osim ako se ne bavite akupunkturom. Pa hajde pa pogledamo suštinu ovog učenja.

Prvo je potrebno znati tačno vreme, a to nije zvanično vreme po kom se ravnate preko utvrđenih vremenskih zona. Pravo vreme za vašu tačnu geografsku lokaciju možete naći na više meteoroloških sajtova, a „Time and Date“ je jedan od najpreciznijih. Pošto ste utvrdili da vaše pravo vreme nije na primer 7 sati ujutro tačno, već je, na primer, 7:20, sada nemojte paničiti jer je raspon delovanja meridijana oko 2 sata. I tim redom ujutru se prvo uključuje meridijan debelog creva koji je funkcionalan od 5 do 7 sati. U idealnim slučajevima ovo je pravo vreme za buđenje, pražnjenje creva, meditaciju i lagane vežbe zagrevanja. Tada takođe treba popiti mlaku vodu ili čaj i to je sve.

U periodu od 7-9 ujutru otvara se meridijan želuca. Ovo je pravo vreme za doručak koji treba da se sastoji od semenja, orašastog voća ili voća. Vaš mozak ujutru zahteva određenu dozu glukoze ili šećera kako bi radio neometano i ovim načinom ishrane upravo mu to i dajete. I ovo je režim koji važi u takozvanim solarnim ili regularnim danima. U lunarnim danima, dakle nekoliko dana pre i posle punog Meseca, ujutru možete jesti šta vam padne na pamet, pošto je uz redovnu disciplinu u jednom delu meseca potrebno i malo haosa, po kineskim učenjima, da bi telo bilo stimulisano na pravilan način da se nosi sa stresom. Jaja, puter i pirinač se generalno tretiraju kao „neutralna“ hrana, tako da u lunarno doba tekućeg meseca možete slobodno doručkovati jaja sa puterom, na primer.

Od 9-11 sati ujutro je otvoren meridijan slezine. I tada je najidealnije vreme za uzimanje čokolade ili citrusnog voća. Ali obratite pažnju da ako uzimate pomorandžu, limun ili mandarinu to radite bez bilo koje druge hrane. A od 11-1 popdne uključuje se meridijan srca. Sada treba biti oprezan, zato što se u ovo doba dana dešava najviše srčanih udara i to najčešće zbog slabog varenja hrane i posledičnog podizanja dijafragme. Vodite računa o hrani koja vam prija ili ne prija i možda je najbolje da sačekate sa ručkom od 1 do 3 popodne kada je otvoren meridijan tankog creva i hrana daleko brže prolazi kroz telo. U ovo doba dana treba uzimati meso, naročito iznutrice kopnenih životinja, kao i povrće koje raste pri zemlji, ali iznad površine, kao što su na primer tikvice, patlidžan, spanać ili nešto slično. U doba ručka dobro je uzeti mahunarke, na primer grašak, boraniju ili pasulj, ali će ove namirnice biti iskorišćene malo kasnije kada se otvori meridijan bubrega.