Menopauza i posledice hormonalne terapije

Kako stare muškarci i žene proizvode sve manje polnih hormona. I ovo je, može se reći, prirodan proces. Za žene je do sada bilo uobičajeno da u menopauzu ulaze sa otprilike 52 godine starosti i na ovaj broj možete da dodate ili oduzmete još pet godina. To je bio takozvani prirodni interval. Međutim, zbog uslova stalnog zagađenja, promenljivim elektromagnetnim talasima kojima smo okruženi poslednjih decenija, kao i hemikalijama koje konzumiramo kroz svakodnevnu ishranu, suočeni smo sa činjenicom da sada žene počinju menopauzu u svojim tridesetim godinama. Mi otprilike pravimo zajam od naših budućih godina, trošeći ih upravo sada i u uslovima konstantnog stresa.

Terapija nadoknade hormona

Umesto da problem rešimo tamo gde mu je i koren nastanka, naučnici su od šezdesetih do devedesetih godina prošlog veka počeli da razvijaju različite tipove terapija nadoknade hormona, misleći da prostom nadoknadom ovih činilaca mogu da bezbedno utiču na valunge – navale vrućine koji se često javljaju kod žena, nesanicu, gubitak seksualne želje i remodeliranje kostiju, što često može da dovede i do osteoporoze. A tokom osamdesetih i devedesetih godina ginekolozi, pa za njima lekari opšte prakse su počeli da nude ženama ovo spektakularno rešenje. U Sjedinjenim Američkim državama u ovom „eksperimentu“ je učestvovalo čak oko 20% žena u menopauzi nadajući se da je njihovim nevoljama došao kraj. Podatke je obezbedila Ženska zdravstvena inicijativa (Women’s Health Initiative, WHI) preko kliničkih istraživanja koje su sponzorisali nacionalni instituti za zdravlje, a sprovedeno je na oko 16 000 žena.

Iznenađujući rezultati studije

Razmišljajući kako će praktično zajam veštačkih hormona da bezazleno i lako reši sve ostale probleme, naučnici su sa zebnjom dočekali rezultate ove studije objavljene 2002. godine. Iako se očekivao malo veći porast slučajeva kancera kod pacijentkinja zbog povećanog unosa estrogena, statistika je bila poražavajuća, jer je pokazala ogromno povećanje oboljevanja od raka. Pored toga, kardiovaskularna oboljenja su bila u strahovitom porastu, iako to pre pojave veštačkog dodavanja hormona nije bio slučaj u tolikoj meri. A što se tiče osteoporoze, ova terapija je dala minimalne, gotovo zanemarljive rezultate. I tu se kao efikasnija metoda pokazalo vežbanje kao odličan način zaštite i održanja koštane mase. Jedini pozitivan rezultat je bio proređivanje, znači ne ni nestajanje, valunga, što je nekim ženama ipak puno značilo, dok na druge nije imalo baš nikakvog psihološkog efekta.

Lekarska praksa i opšti stav javnosti naglo su se promenili posle objavljivanja zvaničnih rezultata studije i iako se i dalje puno novca investira u ove i slične tipove istraživanja, kao što je kontrolisanje efekata starenja, sada se svemu daleko opreznije prilazi. Što i jeste ispravan pristup.

I ako jeste žena u menopauzi, tada nije loše da pokušate tradicionalne metode kako bi olakšali svoje simptome. Prvo je potrebno da shvatite da menopauza nije bolest, već prirodan sled stvari kao što su pubertet i trudnoća. I da nije potreban ama baš nikakav zajam veštačkih hormona ukoliko ste zdravi i zdravo se ponašate. Poštujte dnevni i sezonski ritam svog tela, provodite što više vremena napolju na otvorenom i to pod bilo kojim vremenskim uslovima; redovno uzimajte puter i ostale zasićene masnoće životinjskog porekla, a izbegavajte žitarice zbog glifosata u njima, smejte se, vežbajte i uživajte sa svojim prijateljima i potomcima, i ova faza vašeg života će proći na najlepši mogući način.