Nega kože u mladim godinama

Koža je najveći organ u ljudskom telu i kao takav zahteva našu pažljivu negu tokom celog života. Kao i celo naše telo koža se menja nešto manje u zavisnosti od godina starosti, a daleko više od uslova spoljašnje sredine i unutrašnje ishrane preko krvotoka. I sa ovom činjenicom je vezana osnovna greška tretiranja ovog organa, a zbog koje je kozmetička industrija toliko profitirala u proteklih nekoliko stotina godina.

Prvo je potrebno da shvatite da genetika ima udela u izgledu kože, ali daleko manje no što se potencira javno. Vaši roditelji su vam ostavili u amanet neke osnovne postavke funkcionisanja tela, ali da li ćete ih unaprediti ili unazaditi, to već zavisi samo od vas.

Žene su najviše izložene pritisku sa svih strana da je potrebno da se neprekidno neguju i izgledaju zavodljivo i u starijim godinama, dok sa muškarcima to nije slučaj, a često se pokazuje i da njihova koža izgleda daleko bolje od ženske. Istina je da je muška koža deblja i bolje podnosi klimatske promene, ali isto tako je istina da oni daleko manje konzumiraju šećer u vidu raznih slatkiša, da se manje mažu raznim mackalicama i da slobodno provode vreme pod Suncem.

Dečija koža je najlaška sa „saradnju“. Dovoljna je masna krema u slučaju da se beba ojede u prvim danima života, a kasnije za razne oderotine i posekotine nastale padovima i proklizavanjima u toku istraživanja, probleme sasvim lepo rešava kantarionovo ulje. Rane brzo zarastaju i nema ožiljaka zbog velike produkcije hormona rasta. Sa dolaskom puberteta situacija se drastično menja. Hormoni počinju svoju beskrajnu igru i okidači za akne vrlo lako mogu da budu proizvodi sa brašnom, procesirana hrana sa mnogo soli i aditiva, kao što je čips na primer, ili ogromne količine slatkiša.

U ovim trenucima mladi ljudi ili odlaze kod dermatologa koji obično nisu zainteresovani da im ukažu koliko veliku ulogu u nastajanju akni ima hrana i prepisuju im antibiotike ili antibebi pilule u nadi da će im hormoni na ovaj način biti najbolje regulisani. To su dve vrlo velike greške, jer antibiotici uništavaju naš mikrobiom i time i imunitet, a veštačko brljanje sa ciklusom hormona je, već je i dokazano naučnim studijama, strahovito opasno. Želite li da se rešite akni prosto ukinite proizvode od brašna, svu procesiranu hranu i slatkiše, i gledajte kako vaša koža postaje čista u sledećih mesec dana.

Isto tako, ako ste mladi i koža vam je masna, nikako nemojte koristiti sredstva za skidanje površinskog sloja, četke ili bilo koji tip naprave namenjen bukvalnom dranju. Masni sloj koji se naziva sebum ima zaštitno dejstvo i on će vas održati mladima i u kasnijim godinama. A ukoliko vam je zaista stalo da ga smanjite naučite se da se šminka skida uljem i da se posle umivanja blagim tonikom ulje ponovo maže na lice. Ovaj princip „ulje na masno“ će smanjiti produkciju sebuma na minimum jer će koža dobijati signale da je dovoljno zamašćena od spolja. I uz ovo izbacite brašno i šećer iz ishrane, a pojačajte unos putera i hormoni će se automatski normalizovati, u šta ćete moći da se uverite za nekoliko nedelja od promene režima ishrane.