Nega kože u zrelim godinama

Sigurno ste do sada mogli često da čujete kako zrela koža zahteva vašu potpunu negu i da u te svrhe farmaceutska industrija razvija sve bolje i bolje preparate, a koji su usput i sve skuplji i skuplji, jer starije žene logično raspolažu i sa više novca i naravno, sujete. Međutim, realna situacija je malo drugačija. Starije žene su zaista daleko bogatije od mlađih, ali isto tako one svoj novac poštuju i ukoliko znaju bolja i jeftinija rešenja uvek će svoju pažnju usmeriti u tom pravcu, nego da poveruju svakoj marketinškoj kampanji.

Nega kože pre menopauze

Ukoliko ste mlađa žena tada više nemate uopšte ili makar ne toliko izražene probleme vezane za hormone. Do sada je trebalo da naučite da se izgled kože, zdravlje tela i hormonalni status najbolje regulišu zdravom ishranom, pravilnim odgovorom na stres i boravkom na Suncu. Na žalost već nekoliko decenija se zanemaruje značaj Sunca i marketinški se potenciraju kreme sa zaštitnim faktorom. Na ovaj način se potpuno zanemaruje činjenica da mi kao vrsta pripadamo carstvu eukariota čije su sve vitalne funkcije zasnovane upravo na sunčevom zračenju.

Potrebno je da vaša koža bude osunčana veći deo godine, jer ćete tako obezbediti dovoljne količine vitamina D, a koji će kasnije pomagati u toku procesa polarizacije holesterola. Holesterol je ekstremno bitan za proizvodnju hormona i ovo naročito važi upravo za žensko telo. Vaš idealan recept za lepotu u ovim godinama biće boravak na Suncu u prepodnevnim ili popodnevnim satima, kada zračenje nije previše jako, i to bez podloge na licu. Uz dovoljan unos putera ili bilo kog drugog tipa zasićenih masnoća (kao što su masti životinjskog porekla) postići ćete i održati elastičnost, dobro zdravlje i raspoloženje.

U toku i posle trudnoće hormoni ponovo mogu da izmene svoj status, ali to ne treba uopšte da vas brine ako se pridržavate osnova zdravog života, noću što više spavate, a ujutru ste napolju pod Suncem. Na ovaj način lakše ćete prebroditi i sve stresne situacije koje život može, i sigurno hoće, da vam donese i ostaćete mlada i raspoložena mama.

Nega kože u toku i posle menopauze

Menopauza je potpuno prirodan proces u životu svake žene i nemojte nasedati na kampanje da je treba proglasti za bolest i tretirati lekovima. Simptomi koje imate, a uz koje se obično javlja i izmenjen tip kože, su apsolutno uobičajeni, i sada vas usmeravaju od brige o deci i rađanju, ka daleko kreativnijim idejama koje ste možda oduvek htele da uradite, ali nikako niste imale vremena. Sada vam je na raspolaganju svo vreme ovog sveta da se posvetite samo sebi, a u to se računa i obavezna briga o koži.

Pošto je sada produkcija hormona daleko manja nego ikada ranije vaša ishrana treba i da je daleko pažljivije isplanirana. Obavezno uzimajte životinjske iznutrice, pošto su pune lako iskoristljivih minerala, vitamina i aminokiselina, još više putera i vodite računa o raznovrsnosti povrća na trpezi. Međutim, ono što je najbitnije upravo za izgled kože je uzimanje više tečnosti, soli i kolagena, kako bi se ćelije napunile, brže razmenjivale hranljive materije i generalno, bolje izgledale. Ako ne želite da sebi brojite šest do osam čaša tečnosti u toku dana, najbolje sa trunčicom soli, i dnevno dve kašike kolagena u prahu, a koji se prodaje u radnjama zdrave hrane kao običan želatin; tada redovno konzumirajte supu napravljenu od životinjskih kostiju i time ste rešili sve moguće probleme boranja i opuštanja svoje kože.