Pomoć iz prirode u borbi protiv alergije

Alergijske reakcije nikada nisu naivne i ne treba ih shvatati olako bez obzira da li su u pitanju sezonske alergije vezane za polen ili neke druge uzročnike, ili ih dobijate na prašinu, određenu hranu ili mačku koja je stigla u stan iz kišovitog dana, a bez kišobrana. Alergeni (lån penge) su zaista mnogi i uobičajeno je da izazivaju standardne takozvane histaminske reakcije u vidu kijanja, kašljanja, suznih očiju ili nosa, pored onih daleko ozbiljnijih simptoma kao što je na primer gušenje.

Najznačajniji antihistaminski tip lekova, poznatiji pod imenom antihistaminici prve generacije, nalaze se u slobodnoj prodaji i deluju tako što blokiraju proizvodnju histamina. Međutim, u toku svog dejstva oni takođe prelaze krvno-moždanu barijeru, interreagujući sa mnogim receptorima u mozgu i proizvodeći neželjene posledice. Najčešći efekat koji se dešava je sedativno ili uspavljujuće dejstvo, što ume da bude vrlo opasno u slučaju da upravljate nekom mašinom ili ste za volanom. Za nijansu manje rizičan simptom je pospanost, koji opet može da vas dovede u opasne situacije ili u najmanju ruku vas navede da prespavate svoj život.

I ako spadate u one kojima alergije upropaštavaju najlepše trenutke života prvo bi trebalo da se okrenete prirodnim alternativama, pre no što posegnete za daleko opasnijim farmaceutskim rešenjima. Pokušajte da primenite neke od ovih predloga u toku jednog ili dva meseca i posmatrajte svoje reakcije. A u slučaju da prirodni lekovi ne rade, uvek se možete okrenuti i ponudi iz apoteke.

U najefektniji, i pri tom najjeftiniji, antihistamin svih vremena spada najobičnija so. Sve što je potrebno da uradite jeste da na vrh jezika stavite prstohvat soli i sačekate par trenutaka da se otopi. Posle toga možete popiti čašu vode ili još bolje čaja, i to je bukvalno sve. Postupak možete ponavljati do 5 ili 6 puta u toku dana i po reakciji svog organizma prvi put znaćete da li ova „medicina“ uopšte radi u vašem slučaju. Mnoge alergijske reakcije i jesu uslovljene činjenicom da telo u sebi nema dovoljno vode i soli kao elektrolita, pa učinite sebi uslugu i dajte telu ono što traži i pre no što počne da vas opominje.

Sledeća vrlo zgodna stvar, a nešto malo skuplja, je vitamin C. Ovaj moćni vitamin spušta nivo upalnih procesa u telu i sprečava vezivanje histamina za receptore u mozgu. Po takozvanom „multi C protokolu“ doktora Tomasa Levija, potrebno je uzimati po 1 gram 5 puta u toku dana dok traju najjače reakcije.

Kvercetin i bromelin su takođe vrlo efektni, s tim da se antioksidant kvercetin javlja u jabukama, luku i mnogim drugim biljkama koje redovno jedemo. Međutim, on se najviše koncentriše baš u kori same biljke, te kada recimo kuvate supu, kuvajte je sa lukom koji ima i koru jer će se tako ova supstanca izdvojiti i moći ćete lako da je iskoristite – rentefrit lån. Bromelin je enzim ananasa i često ga možete pronaći po apotekama ili običnim prodavnicama u obliku suplemenata za ishranu. Pored toga što ga često koriste za mršavljenje, jer ubrzava protok i izbacivanje vode iz tela, isto tako on olakšava respiratorne probleme, razređuje mukus i smanjuje oticanje.