Smena elemenata po kineskoj tradicionalnoj medicini

U kineskoj tradicionalnoj medicini postoji osnovna podela na pet glavnih elemenata prirode, a to su: vatra, voda, metal, drvo i zemlja. Ova podela je tradicionalna za sve civilizacije na našoj planeti s tom razlikom da umesto metala zapadni svet podrazumeva vazduh, a umesto drveta etar ili snagu života koja ujedinjuje snage svih ostalih elemenata. 

Elementi vladaju određenim dobima dana, ali ono što je daleko važnije za nas jeste da su smene sezona pod njihovom direktnom upravom. Po kineskoj medicini ne postoje četiri uobičajene sezone kao što su proleće, leto, jesen i zima, već i produženi deo leta, koji se računa kao peti deo godine.

Proleće je doba vladavine elementa zemlje, a takozvani jin ili pasivni organ koji se sa ovim elementom povezuje je jetra, dok je njen jang par žuč. Kao što ste primetili do sada sve velike religije ovog sveta zagovaraju doba posta u proleće, jer je to pravo vreme da očistimo našu jetru prekidajući unos masne i teške hrane. Aktivirajući žuč određenim gorkim biljkama, kao što je na primer maslačak, i ostalo samoniklo bilje, pomoći ćemo i jetri da se vitalizira, ali i celom telu da bude brže i poletnije.

Leto je pravo vreme za vladavinu elementa vatre kada je naš vodeći jin organ srce, a jang perikardijum, srčana opna koja se u kineskoj medicinskoj školi računa kao poseban organ. U ovo doba godine hranimo se lagano, osećamo vrućinu i ne smemo da se rashlađujemo ledenim pićima iznutra, već samo kupanjem u hladnijoj vodi. Leto je takođe period godine kada se najmanje spava i najviše fizički radi, tako da se od našeg srca zahteva besprekorna saradnja. Hrana se uzima rano ujutru ili kasnije uveče, a tokom dana je dozvoljena upotreba tečnosti.

Kasno leto je pod vladavinom elementa drvo i korespodentni jin organ je slezina, a jang je pankreas. Ovo je sezona rađanja najviše plodova i tada upravo unosimo šećer kojima biljke obiluju u većim količinima. Osobe kojima su ovi organi blokirani na neki način ili ne funkcionišu uopšte treba zato da vode računa i najviše kontrolišu unos ugljenih hidrata od kojih se kasnije u jetri i stvara šećer.

Kasnija jesen se vezuje za vladavinu elementa metal ili vazduh i verovatno ste primetili da je to doba kada se mnogi žale na virusne i respiratorne infekcije. Pluća odjednom mogu da zabole i lek za ovo je priprema u toku cele godine boravkom na otvorenom i redovno upražnjavanje vežbi kojima je osnova disanje kao što su či gong ili joga.

Zima pripada vodi, a njen jin korespodentni organ su bubrezi, dok je jang bešika. Mnogi ljudi se zaista žale na veliko zadržavanje vode u toku zimskih meseci, kao i pospanost, što su sve znaci slabijeg rada bubrega. Međutim, ovo takođe nije vreme da ih stimulišete, zato što smo evolutivno kodirani da u toku zime hiberniramo, kao što to recimo rade medvedi, samo u daleko manjoj meri. Ako želite da popravite svoje bubrege iskoristite zimski period za spavanje, manje se hranite, a više uzimajte tečnost i to u obliku toplih čajeva. Kopriva je jedna od najmoćnijih biljaka za obnovu bubrega pa je tada najviše i koristite. I dočekajte novi godišnji ciklus dubinski odmoreni.