Velike kupovine

Pod terminom „velike kupovine“ različiti ljudi smatraju različite pojmove. Tako jedna finansijski boljestojeća žena može da ima predstavu o novoj brendiranoj tašni napravljenoj u limitiranoj kolekciji i zbog koje će morati da ode do inostranstva i „uloži“ poveću svotu novca, a da bi održala svoj imidž dame od stila. Sa druge strane, finansijski slabijestojeća žena pod velikom kupovinom može da ima predstavu troškova vezanih za jesenje spremanje školske dece u kući, što znači novu odeću, cipele, knjige i sav potreban školski pribor. Ako se uz ovo doda i izdatak za spremanje zimnice i na primer, jesenje slave, tada je to zaista veliki trošak odjednom za mali budžet.

Generalno posmatrano, pod velikim kupovinama se smatra kupovina nekretnina i vozila, i ovi zadaci najčešće idu u spisak obaveza za muškarce. Njima je dato da se brinu o tipu i stanju automobila i količini novca koju mogu da daju za neku nekretninu. Međutim, na ovom mestu treba biti jako oprezan, jer toliko veliki „šoping“ uopšte nije i veliko ulaganje u isto vreme.

Jako je važno da shvatite da novac uložen u stan u kome živite i automobil koji vozite, nije ulog, već trošak. I morate da se naučite da ono što samo donosi trošak treba da se drži na minimumu. Dakle, vaš stan ili kuća zahtevaju redovno plaćanje poreza, zatim režijskih računa i održavanja. A uz te redovne troškove, treba još dodati i povremena ulaganja u kupovine novih aparata i nameštaja, kao i njihove popravke. Uz naravno, novac potreban za život ukućana, sada možete da sračunate otprilike koliko vas košta vaš dom svake godine. Sličan obračun može da se uradi i za automobil (bra lån).

Naravno da su ovo neophodni troškovi, ali je zato prilikom kupovine nekretnina ili vozila potrebno dobro razmisliti o sledujućim troškovima da se ne bi desila situacija da stan ne možete da finansijski održavate, ali u isto vreme ne možete ni da ga prodate, jer kupaca prosto u tom trenutku nema.

Što se tiče drugih tipova velikih kupovina, kao što su kućni aparati, tipa veš mašina, šporet, frižider, zamrzivač, mašina za pranje sudova i naravno kućni računari, tada je potrebno da stvarno imate u vidu vaše realne potrebe i naravite bolju procenu da li se nešto isplati ili ne. Na primer, veš mašina koja i pere i suši veš je recimo uvek skoro duplo skuplja od veš mašine koja samo pere. Međutim, ako ste vi jedna od onih osoba koja je sposobna da zaradi više para radeći nešto drugo, umesto prostirući veš, tada se skuplja verzija višestruko isplati, jer ćete nedeljno ušetedeti nekoliko sati svog manuelnog posla, i naravno zaraditi novac za to vreme.

Slična folozofija važi i za kupovinu televozora, koji može da služi i kao monitor za kompjuter ukoliko u vašoj kući nema potrebe da se ove dve stvari koriste u isto vreme. Međutim, ako jedna osoba mora da hitno završi neki posao na računaru, a drugi ukućani ne mogu da žive bez TV programa u to doba dana, tada je logično da ćete morati da uložite novac u dva ekrana, a zarad mira u kući.