Zdravlje kućnih ljubimaca

Sigurno ste do sada mogli da uočite razliku u zdravlju i ponašanju naših kućnih ljubimaca u odnosu na period od pre nekoliko godina. Priznajte sebi pošteno da li ste pre dvadesetak godina ikada čuli da psi oboljevaju od dijabetesa ili tumora, a mačke od čudnih metaboličkih poremećaja. Čak je i životni vek životinja koje žive uz čoveka bio duži nego što je danas.

Stres u životinjskom carstvu

Neki od nas će reći da na zdravlje ljubimaca najviše utiču redovne vakcinacije koje ranije nisu bile obavezne, ali bez obzira da li one imaju ili nemaju uticaja, životno okruženje se promenilo drastično. Ukoliko živite u gradu sa svojim ljubimcem svakako ste svesni ogromne količine miktotalasnih zračenja kojima su životinje, i naravno ljudi, okruženi sa svih strana. Životinjski mozak i sa njim instinkt, kao i čula, vrlo su precizno podešeni ka spoljnoj sredini i ove vrste zračenja strahovito mnogo utiču i na nas, a pogotovo na naše ljubimce.

Koliko god puta da ste čuli da ne treba da spavate blizu mobilnog telefona ili uz uključeni računar, to itekako važi i za psa, mačku, a najviše ptice i ostale sitnije životinje čiji su mozgovi daleko osetljiviji od naših. Stalna izloženost zračenju prvo će dovesti do slabljenja sistema za varenje, zatim imunoloških poremećaja, a kasnije ćete moći da primetite velike promene po kvalitetu njihove dlake ili perja. U nekim težim fazama životinje mogu da dobiju i gole pečate po koži za kojima slede ekcemi.

Sa ovim u vezi je i njihova dnevna aktivnost. Životinje su, kao i ljudi, bukvalno evolutivno isprogramirane da najbolje funkcionišu u što prirodnijim uslovima. A to konkretno znači da nije dovoljno da prošetate svog psa po kraju, čak ni onih redovnih tri puta na dan. Potrebno je da ga izmorite tako što će pretrčati po par kraćih deonica, kao što bi to radio da se nalazi u divljini i upravo lovi svoj obrok. Na ovaj način potrošiće hormone stresa koje prirodno luči i biće daleko vitalniji.

Ishrana kućnih životinja

Moderna ishrana ljubimaca jeste predmet rasprava i sve više se potencira prirodniji način. Imajte u vidu da konzerve i kutije nisu prirodna hrana i da psi i mačke ne mogu u divljini da se hrane specijalnim keksićima niti imitacijama čokolade. A to im zaista nije ni potrebno.

Činjenica koje verovatno niste svesni jeste da su međunarodne vode slobodne za eksploataciju. Jednom kada ribarski brod isplovi dalje od obale niko ga neće zaustaviti i tražiti dozvolu za ulov. Riba i ostala morska hrana su zbog ovoga najunosniji vid „žetve“, jer svako gajenje životinja na kopnu je povezano sa ogromnim troškovima. Upravo zbog ovog razloga veliki deo mesne ishrane životinja jeste baziran na ribi, i to možete da proverite kad god kupujete konzerve hrane za ljubimce. Međutim, ovoliki unos riblje hrane jako loše utiče na neurološki sistem i jetru ljubimca.

Imajte u vidu da čak i da vaša mačka živi u primorskom kraju ona se ne bi hranila ribom svaki dan, jer instiktivno oseća da to nije pravi izbor za nju. Takođe, nemojte se igrati u pokušajima da od svoje mačke napravite vegetarijanca, jer je to može koštati života. Njen metabolizam je prilagođen mesnoj ishrani i tu ne postoje nikakva druga uverenja. Zbog svega ovoga životinje hranite iznutricama i otpatcima od mesa, a ponekad ih pustite da gladuju jedan dan kako bi mogle da odmore telo i dugo požive.