Prirodno lečenje bolova

Živimo u sve stresnijim vremenima, a priznaćete da na taj stres ne odgovaramo kao što smo to činili nekada kada smo živeli u praistoriji. U to doba telu je bilo lakše da se izbori sa svakodnevim problemima. U slučaju da je odnekud istrčao lav, medved ili neko iz neprijateljskog plemena mi smo imali dve opcije, ili da bežimo ili da se borimo. Danas kada pred vas iskoči lav u obliku režijskih računa ili bankarskih kredita sa velikim kamatama, ili neprijateljski nastrojen čovek u obliku vašeg šefa, bračnog druga ili nekog stranca na sred ulice, uobičajeno je da se praktično „zaledimo“ na licu mesta dok opasnost, realna ili samo psihička, ne prođe.
Ovakva reakcija je loš zajam za naše hormone, koji u ovim trenucima rade previše, a ne mogu da se potroše jer se ne krećemo.

Sve više ljudi upravo zbog ovakvih reakcija i dužeg sedenja pati od bolova u kičmi, vratu ili zglobovima. To je jedan od najčešćih uzroka propadanja tela i može da donese velike finansijske troškove u kasnijim godinama. Ono što se javlja kao česta situacija je posezanje za takozvanim opioidnim tipovima lekova, onim koji ne rešavaju bol, ali ga ublažavaju utičući na centre u mozgu. Danas su dakle na raspolaganju lekovi za ublažavanje bolova, injekcije i operacije. I čini se da nijedno od ovih rešenja nije valjan zajam za budućnost.

Zato hajde da pogledamo šta se nudi kao alternativa ovim rešenjima. Nekoliko godina ranije Mejo klinika je objavila koje su to metode koje zaista deluju na lečenje bolova i kao najefikasnija se pokazala akupunktura. Ova medicinska tehnika aktivira receptore koji potiskuju bol i povećava koncentraciju adenozina, neurotransmitera koji usporava funkcije mozga i povećava želju za spavanjem.

Sledeća na listi je masaža, koja se pokazala skoro jednako uspešnom. I ona može da se koristi ne samo za bolove u mišićima, već i za glavobolje, fibromijalgiju ili takozvane dubinske bolove. A za njom sasvim lepo su se pokazale i relaksacione tehnike kao što su različite vrste disanja, meditacije, vizualizacije ili bilo šta što osobi lično najviše odgovara. I tek kasnije mogu da se primene i laganije vežbe kao što su istezanje, treninzi fleksibilnosti ili joga. I već kada se spominje i ova istočnjačka veština, dobro je primetiti da su studije pokazale najbolje rezultate lečenja bolova donjeg dela kičme upravo jogom.

Homeopatija je interesantna za rešavanje ovih problema, zato što je njihov koren najčešće u psihi same osobe. Na ovaj način bol je zajam koje se daje umesto suočavanja sa realnim uzrokom i njegovim rešavanjem. Homeopatski lekovi zapravo sadrže samo „vibraciju“ originalne supstance i time leče, tako da ako vašem telu nije potrebna, tada logično nećete ni reagovati na nju. U tom smislu ovi preparati su apsolutno bezbedni.

Na primer, tako se uobičajeno koristi Arnica Montana kao lek za bol koji je zajam traume, za išijas se koristi Gnaphalium, a Colocynthis za slabost ili grčeve u mišićima. Postoji još puno homeopatskih lekova, ali je potrebno da pronađete homeopatu sa kojim se dobro razumete i koji zna svoj posao valjano. Postoje informacije da homeopatija realno funkcioniše i sasvim drugačije studije, ali da biste bili sigurno šta je istina u vašem slučaju, najbolje bi bilo da se u to sami uverite.