Vitamin A

O vitaminu A se ne govori toliko kao o vitaminu C ili B kompleksu (mcredit.mx), međutim njegova uloga u našim telima je izuzetno važna. On je ekstremno bitan za pravilne funkcije imunološkog sistema, dobar vid, a takođe u saradnji sa recimo vitaminima K2 i D, magnezijumom i još nekim bitnim komponentama učestvuje u osnovnim procesima izgradnje ćelija i pravilnoj cirkulaciji.

Ali budite svesni i činjenice da se sam naziv “vitamin A” odnosi na nekoliko tipova, a koji se uopšteno dele na dve glavne grupe, a to su karotenoidi koji se mahom nalaze u biljnoj hrani, i retinoide koji nalazimo u hrani životinjskog porekla, i na žalost mnogih vegetarijanaca, ova poslednja grupa vitamina je trenutno i lako iskoristljiva, za razliku od one biljnog porekla.

U slučaju da osoba ima bilo koji tip problema sa varenjem, na nekom je tipu farmaceutske terapije, koristi alkohol ili je izložena hemikalijama u svojoj okolini, zatim u slučaju da ima određeni genetski poremećaj ili neki tip imunološkog oboljenja kao što su bolesti jetre, žuči, cistična fibroza, nedostatak enzima ili Kronova bolest, u svim ovim slučajevima ne može da iskoristi karotenoide nastale u biljkama, jer ne može da ih konvertuje u iskoristljivu formu vitamina A, a to je upravo oblik retinola. I nemojte zaboraviti da je za proces pretvaranja ili korišćenja vitamina A potrebna veća količina zasićenih masnoća kao što su upravo puter i životinjske masti. Tako da je ovo pravi trenutak da se rešite onog ukorenjenog uverenja da će vam jedna šargarepa sačuvati vid, kada će to u stvari moći da uradi samo lepo ispečena životinjska iznutrica pripremljena na dosta masnoće.

Sada je bitno istaći i činjenicu da su retinoidi i karotenoidi različiti po hemijskom sastavu i rastvorljivosti. Ovi prvi se rastvaraju u masnoćama, a ovi biljnog porekla u vodi. Retinol se u telu transformiše u retinal koji je odgovoran za vid i rast, zatim u retinoičnu kiselinu odgovornu za zdravlje kože, ponovo rast kostiju i remineralizaciju zuba; i konačno, u retinil estre, koji su neaktivna forma i služe nam kao zalihe.

Karotenoidi se sa druge strane transformišu u alfa i beta karotene koji imaju potencijal da se bore protiv kancera i stimulišu međućelijsku komunikaciju. Uz njih se pojavljuju još i gama, delta, epsilon i zeta karotenoidi čija je uloga manje ispitivana.

Zatim postoje i forme karotenoida koji su antioksidansi, anti-inflamatorni, pomažu u očuvanju mladosti i vitalnosti kognitivnih funkcija i štite od opekotina. A to su takozvani ksantofili od kojih su najpoznatiji astaksantin, lutein i zeaksantin, kao najpoznatiji, i oni koje možete obično pronaći u formi suplemenata.

Prvi simptomi nedostatka vitamina A su česte respiratorne infekcije, slab imunitet, a za kojim sledi takozvano noćno slepilo, koje može da se pretvori i u trajno (info). Pored tih najuočljivijih znakova, može da se desi neplodnost, problemi sa štitnom žlezdom, kao i česti kožni problem koji se uobičajeno završavaju ekcemima.

No, budite oprezni, jer ako nadoknađujete gubitak ovog vitamina suplementima možete rizikovati gubitak kose, smanjenje koštane mase, oštećenja jetre, kao i povećan rizik od raka i srčanih oboljenja. Zato je najbolje rešenje redovno uzimanje životinjskih iznutrica, naročito ovčije džigerice koja je daleko kvalitetnija od svih ostalih vrsta, putera i jaja.

Hvala na naše meksičke sponzorima!